A venit și valul doi. E ca pandemia: vine în valuri. Dar exprimarea le aparține lor, eu nu fac decât să preiau mesajul (citez din referatul de oportunitate pe care îl puteți vizualiza la sfârșitul articolului):
Campanie media TV: în 3 valuri media de minim câte 2 luni fiecare, câte un val pentru comunicarea fiecărui mesaj cheie: informare publică corectă / consolidare imagine instituțională / consolidare imagine sistem judiciar
Este vorba despre proiectul TAEJ (Transparență, accesibilitate și educație juridică), proiect inițiat și derulat, în principal, de CSM (Consiliul Superior al Magistraturii).
În primul val am fost informați, corect ce-i drept, că ei nu pot da timpul înapoi. Am relatat și eu: Oameni pentru justiție Acum e timpul pentru consolidarea imaginii instituționale:
Clipul ăsta are și vorbe:
Peste două milioane de dosare trec prin mâinile judecătorilor din România, an de an. Toate se soluționează. Justiție pentru oameni.
Aici eu aș avea câteva observații de făcut:
- Nu e adevărat. Dosare importante nu sunt și nu vor fi soluționate. Vezi dosarul Revoluției, dosarul Mineriadei, dosarul 10 August etc.
- Faptul că se soluționează nu înseamnă că se soluționează favorabil. Ca să nu mai zic că sunt unele care se soluționează complet aiurea. Sunt atât de multe dosare similare care se soluționează complet diferit încât a trebuit inventat un mecanism care să mimeze unitatea actului de justiție. Este vorba despre recursul în interesul legii dar să nu intrăm prea mult în amănunte.
- Contează și timpul în care se soluționează dosarele. Dacă hotărârea definitivă vine după un an e una dar dacă vine după zece e cu totul alta.
- Faptul că judecătorii finalizează un dosar nu înseamnă că justiția și-a atins scopul. Hotărârea mai trebuie pusă în executare, lucru care nu se întâmplă chiar mereu.
Cât ne costă să apară mizeriile astea la TV? Nici 11 milioane! Bani europeni. Oare chiar nu s-ar fi putut face altceva cu banii ăștia?
Dacă ai curiozitatea să citești referatul de oportunitate te apucă râsul (sau plânsul). În cadrul secțiunii „impactul urmărit” ni se explică și cum se va modifica situația actuală ca urmare a materialelor realizate și publicității făcute. Așa că:
imaginea justiției și indicatorii de percepție publică privind încrederea în justiție vor fi îmbunătățite
– activitatea sistemului judiciar va beneficia de un grad sporit de transparență
– gradul de acces al publicului la informații privind sistemul judiciar va fi îmbunătățit
– gradul de cultură juridică în societatea românească va fi dezvoltat, inclusiv prin asigurarea unui nivel mai ridicat de conștientizare a drepturilor și libertăților cetățenești.
Deocamdată nu îmi e clar cum ***** este îmbunătățit gradul de acces al publicului la informații! Cu ce mă ajută că știu că sunt două milioane de dosare pe an? Ce transparență mă, sunteți nebuni? Cultură juridică? Unde?
Dar cea mai tare chestie abia acum vine. Tot în referatul de oportunitate:
impactul urmărit nu putea fi atins prin metode alternative.
Adică nu aveai cum altfel. Doar așa se putea face. Prin clipurile astea.
Inițial m-am întrebat cum de își permit judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii să jefuiască fondurile europene.
Dar acum am o dilema și mai mare: cum de sunt singurul revoltat de situația asta?
Referatul de oportunitate la care am făcut referire:
referatdeoportunitate