Îmi propun să țin o evidență a celor care susțin inițiativa noastră legislativă. Evident că nu îi voi putea menționa aici pe toți cei care au semnat, de altfel nici nu am cum să o fac pentru că noi nu avem acces la semnăturile dvs. Noi nu strângem semnături fizic, pe hârtie, tot procesul de colectare a semnăturilor este exclusiv online și este gestionat de Comisia Europeană. De altfel, dacă veți avea curiozitatea să intrați pe site-ul web care găzduiește acest serviciu, singurul de altfel, veți observa în partea de sus următoarea notificare:
Acesta este un site oficial al Uniunii Europene Cum puteți ști?
Site-ul făcut de noi: https://judicialprecedent.eu/ este doar un site de prezentare prin care încercăm să ne promovăm inițiativa. Butonul „Semnează inițiativa” din colțul din dreapta sus a site-ului nostru nu face altceva decât să vă redirecționeze către singurul portal oficial, respectiv: https://eci.ec.europa.eu/036/public/#/screen/home
Mi s-a reproșat că inițiativa noastră e prea tehnică pentru a fi înțeleasă de omul de rând. Poate că formularea în sine nu este cea mai fericită, de altfel ea a fost făcută de un profesor universitar dar ideea în sine este foarte simplă: legea să se aplice identic pentru toți. Lucrul ăsta ar fi trebuit să existe deja, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene prevede la Art. 20 că:
Toate persoanele sunt egale în fața legii.
Doar că una e teoria și alta e practica. În practică fiecare judecător decide fix cum îl tai capul, fără să țină seama de ce au zis ceilalți colegi ai lui. Exagerez un pic, există și hotărâri care, dacă nu sunt respectate, atrag sancționarea disciplinară a celui în cauză, dar acestea sunt cazuri foarte rare. Nu mai intrăm acum în amănunte, de reținut este că noi cerem crearea unui mecanism la dispoziția justițiabililor (și asta e foarte important) prin care să fie asigurată egalitatea în fața legii.
Odată porniți pe drumul ăsta încercăm să ne găsim susținători. Și am zis să începem chiar cu politicienii, să-i rugăm să ne spună părerea lor și, eventual, să ne ajute. Măcar cu o semnătură. Până la urmă, că vrem, că nu vrem, tot politicienii sunt aceia care trebuie să facă inițiativa asta lege. Așa a apărut:
Lista persoanelor publice contactate
Dar credeți că e așa de ușor să iei legătura cu un politician? Nu, nu e.
Dacă în cazul europarlamentarilor lucrurile sunt simple, fiecare are o adresă de mail de forma nume.prenume@europarl.europa.eu, în cazul parlamentarilor noștri e altfel. Nu toți au adresă de mail gen nume@senat.ro sau nume@cdep.ro. Sau nu vor să o facă publică. Și tu stai și te întrebi: Nu ar trebui să fie ușor să iei legătura cu un parlamentar? Nu asta înseamnă democrație reprezentativă? Să fie cineva care să te reprezinte? Păi cum poate ăla să te reprezinte când tu nici măcar nu poți da de el? Lăsând la o parte faptul că dacă are o adresă de email publică nu înseamnă că își și citește mesajele. Atât de mare e bătaia de joc, nici măcar aparența nu contează.
Cum să nu-ți lași nici o adresă de contact? Sau să zici că poți fi contactat la pnl@senat.ro sau la psdsenat2016@gmail.com ? Față de ăștia, domnul Titus CORLĂŢEAN care spune că poate fi găsit la ioanadenisa91@yahoo.com e chiar … un domn era să zic dar nu îmi e clar dacă Ioana Denisa este secretara lui sau e chiar el în timpul liber. Până la urmă treaba lui, dacă aia e adresa atunci foarte bine. Oricum nu e singurul, de exemplu Ioan-Cristian CHIRTEŞ este de fapt giorgi_andra89@yahoo.com . Știți cine e lenuța65@yahoo.com? E, hai, să nu exagerăm! Nici pe astea nu le văd prea bine. 32, 34 de ani? Cam mult pentru un senator.
În fine, asta e lista și am de gând să o actualizez cât de des pot. Nu numai cu politicieni ci și cu alte persoane publice.