Începem azi o mare provocare. Vrem să convingem Comisia Europeană să propună statelor membre adoptarea noțiunii de precedent judiciar. Sunt convins că ați auzit de multe ori, mai ales în filmele americane, expresia „s-a creat un precedent”. Asta însemnând că dacă a fost dată o hotărâre în favoarea cuiva atunci și ceilalți pot obține același lucru. Că doar legea e aceeași pentru toți, nu? Nu. Adică la ei (în America) da, dar nu la noi. La noi un judecător poate zice ceva, un altul poate zice cu totul altceva, un al treilea îi poate contrazice pe amândoi și tot așa. Și asta pentru că hotărârile judecătorești definitive, cu foarte mici excepții, nu sunt obligatorii pentru alte instanțe.
Despre inițiativă am scris aici: Inițiativă a cetățenilor europeni: Introducerea noțiunii de precedent judiciar și aici: Comisia Europeană a înregistrat inițiativa noastră
O noutate ar fi site-ul nostru de prezentare: https://www.judicialprecedent.eu/
Și că de azi puteți semna. „Semnarea” presupune doar câteva clicuri. Un lucru foarte important: Comisia Europeană este responsabilă de strângerea semnăturilor. Noi nici măcar nu avem acces la datele dumneavoastră personale. Altfel nici nu ne-am fi ocupat. Nimeni nu ne va putea acuza vreodată că am furat semnăturile și am făcut nu știu ce cu ele. Nu de alta, dar știm că au mai fost cazuri 🙂
Poate vă întrebați cum de am ajuns eu să mă ocup de asta. Ei bine… mult timp am așteptat să acționeze altcineva, dar s-a dovedit că, chiar și în cele mai evidente cazuri, nu era nimeni. Vă voi da un exemplu. Deși subvențiile sunt acordate partidelor politice în toate țările UE, în România valoarea acestor subvenții este dublă față de ceea ce se acordă în toate celelalte state membre la un loc!
Aceasta este o problemă bine-cunoscută.
Totuși, nimeni nu este dispus să facă ceva în privința asta. Mă refer la ceva cu adevărat important, cum ar fi să dai statul în judecată. „Judecătorii sunt toți corupți și nu ai nicio șansă chiar dacă încerci să faci ceva”, asta am auzit de cele mai multe ori.
Poate că nu ne este dat să câștigăm, dar stă în puterea noastră să luptăm.
Având asta în minte, astăzi avem și prima audiere a acestui proces. Dar acesta va fi subiectul unui alt articol.
Revenind la oile noastre, sau „let’s go back to our sheep” cum ar zice AI sau IA dacă e să îi spunem pe românește, dacă sunteți cetățean al Uniunii Europene, vă rog să susțineți inițiativa noastră. Ne puteți susține, în primul rând, semnând inițiativa. Apoi, puteți spune și altora despre ea. Chiar și un „like” ar fi frumos.
Un comentariu