M-am gândit de mult timp la o ediție online a poveștii „Orașul liber” și, sincer, nici eu nu știu de ce mi-a luat atât. Inițial am așteptat să primesc feedback din partea celor care au citit cartea, iar apoi m-am luat cu altele. Scrisul nu e profesia mea. Nu urmăresc să fac bani din asta și, ca dovadă, ediția Smashwords este gratis. O puteți descărca de aici: https://www.smashwords.com/books/view/1271877
Este o utopie despre un oraș în care nu există legi. Niciuna. Un oraș al libertății absolute. Conceput inițial ca un loc unde să fie exilați criminalii, s-a transformat și a ajuns atât de faimos încât din ce în ce mai mulți oameni erau dispuși să vină aici de bunăvoie. Cum mijloacele de subzistență îți erau oferite gratuit, provocarea era să faci față unor eventuale agresiuni. Pentru că, acolo, orice lucru este permis, inclusiv să omori pe cineva. Cu toate acestea, există mecanisme prin care forța brută este descurajată. Statul supraveghează totul și are grijă ca lucrurile să nu degenereze. Guvernatorului Garry King îi plăcea să spună că New Hope este o anarhie controlată.
Nefiind o lucrare științifică mi-am permis să folosesc citate sau idei celebre fără a spune ale cui sunt. Am considerat că ar fi prea mult dacă aș încărca textul cu note de subsol. Asta nu înseamnă că lipsește contribuția personală. Din contră, vă garantez că ce urmează să citiți (ce sper că veți citi) este, în esența ei, o lucrare originală. De altfel, ăsta e atuul meu. Dacă la litere nu mă pricep în mod deosebit, construcția frazei așteptând de multe ori îmbunătățiri care nu mai vin, ei bine, când vine vorba despre filozofia „Orașului liber” vă asigur că ea începe cu mine. Sigur, nu înseamnă că o carte originală este automat bună. Original ar putea fi și un lucru excentric, bizar sau chiar dezgustător. Nu rămâne decât să vă convingeți singuri.
Deși, față de ediția tipărită în 2016, acțiunea nu s-a schimbat considerabil, am făcut modificări destul de importante și am adăugat capitole noi. Am renunțat la a scrie un „î din i” și am corectat textul astfel încât să respecte toate normele în vigoare (dacă au mai scăpat greșeli o parte din vină o are și autocorectul din Word). Asta nu înseamnă că sunt de acord cu mizeria făcută de Academia Română. Țin să vă reamintesc că scriem „când” în loc de „cînd” deși niciunul din membrii Academiei care erau experți în domeniu nu a votat această propunere. Cu toate acestea am decis să nu par mai rebel decât sunt în realitate.
Am schimbat și coperta ca să fie aproape identică cu versiunea în engleză
