Oameni pentru justiție

Pe toate posturile TV (recunosc, încă mă mai uit la TV) e o reclamă la „oameni pentru justiție”. Prima oară n-am înțeles nimic. A doua oară am avut impresia că au întrerupt brusc reclama pentru că tocmai începuse meciul și n-au mai dat și finalul. Dar am mai văzut-o odată și tot nimic. Nu-mi dădeam seama la ce se face reclamă. Clipul zice așa:

„Dacă am putea, am opri timpul înainte ca orice rău să se întâmple. Dar nu putem face asta. Ce putem face, însă, e să fim aici ori de câte ori e nevoie de justiție, pentru a-ți apăra drepturile.” Și la sfârșit scris cu majuscule: „OAMENI PENTU JUSTIȚIE”

Atât. Acum spuneți și voi: Cine e „aici” ori de câte ori aveți nevoie de justiție? Cine vă apără drepturile? Cine sunt oamenii pentru justiție?

A trebuit să caut pe net. Ce să vezi, există și un site: https://justitiepentruoameni.ro/

Primul gând care mi-a venit a fost că reclama TV este la site-ul ăsta. Dar atunci de ce nu zice explicit treaba asta? Ceva de genul: „oameni pentru justiție. Ne găsești la https://cucurigu”

Mă uit mai atent la ce conține site-ul și încerc să-mi dau seama care e scopul lui. De ce a fost făcut? Pare o prezentare rudimentară a sistemului judiciar. Și totuși cine sunt oamenii pentru justiție? Judecătorii? Procurorii? E o reclamă la judecători și la procurori? E ca și cum dacă m-aș certa cu vecinul aș avea opțiunea să mă duc fie la poliție fie la un clan de interlopi? Și reclama asta vine să mă lămurească. Nu tată, du-te la poliție, e mai bine așa. Sunt judecători, sunt procurori care îți apără drepturile mai bine ca ăia. Ăștia sunt adevărații oameni pentru justiție, nu ce credeai tu.

Băi, e absurd. Dacă ai o pricină cu cineva nu ai altă opțiune decât să te adresezi justiției. Pur și simplu nu ai altă variantă! NU există altă cale de a-ți face dreptate. De ce să bagi o grămadă de bani în mizeria asta?

Aaaaa…. stai frate. E făcut pe fonduri europene. E ca să mănânce și gura lor ceva. N-are nici o treabă cu noi sau cu drepturile noastre. De altfel singura informație cu adevărat utilă este că există un site unde poți căuta (și chiar găsi de multe ori) legile în formă actualizată și consolidată. În rest trece cu vederea și cele mai elementare lucruri. De exemplu că justiția „coastă”, cum ar zice un amic de-al meu din Republică. Da, ca să te judeci cu cineva ai nevoie de bani. Și asta nu ca să plătești un avocat, așa cum ai fi tentat să crezi. Nu. Ci ca să plătești judecătorul. Nu începe procesul dacă nu plătești taxa de timbru (cu excepția penalului unde cheltuielile se plătesc la sfârșit).

Și partea cu adevărat tristă acum vine. Că parandărătul ăsta ordinar nu a fost făcut de vreun baron PSD ci chiar de Consiliul Superior al Magistraturii. Chiar ăia care ar trebui să-ți apare drepturile, ăia îți cheltuie banii pe chestii care nu-ți folosesc la absolut nimic. Nu-ți folosesc ție. Lor da.

 

 

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.