Luptăm pentru transparenţă… dar să şi trăim

Că tot am câştigat un proces, hai să mă laud un pic. Sunt unii care iau multe milioane de la stat pentru: „Servicii de consiliere juridică pentru victime ale unor abuzuri sau nereguli din administraţie şi justiţie”, cod MySMIS: 111830 / cod proiect: SIPOCA377

Mă gândesc că şi noi ne luptăm în tribunal pentru neregulile, ca să nu zic abuzurile, din justiţie. Deci să cerem şi noi consiliere, poate ne ajută la ceva. Dar ştiţi cum merg lucrurile: important e să pui mâna pe banii publici că după aia nu te mai întreabă nimeni ce ai făcut cu ei. Aşa şi cu ăştia. Consiliere da, dar nu aşa, chiar pentru oricine.  Zic bine, dar ce condiţii trebuie să îndeplinim? Şi ăştia: Hai mă, n-ai altă treabă?

Ăştia sunt un ONG care îşi zice „ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU TRANSPARENŢĂ”. E doar un nume. Transparenţă canci. Mai târziu!

Faza e că ONG-urile nu pot primi bani de la stat decât dacă sunt de utilitate publică. Asta implică o grămadă de condiţii şi în final chiar o Hotărâre de Guvern. Doar că odată ce te-ai făcut de utilitate publică ţi se aplică legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Asta înseamnă că oricine (chiar oricine) îţi poate cere informaţii legate de activitatea ta şi tu eşti obligat să i le dai. Dacă nu de bunăvoie atunci te obligă judecătorul.

Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul nostru (Dosar nr. 1616/3/2019) când hotărârea a fost: „Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâta să furnizeze reclamantei în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe informaţiile de interes public solicitate”

Băi nene, cum să-ţi spui Asociaţia română pentru transparenţă şi să te oblige tribunalul să fi transparent?!  Nu e  un pic cam aiurea?!

Interesant (sau exlicaţia) e că director executiv al Asociaţiei române pentru transparenţă este domnul Victor Alistar, membru CSM din partea societăţii civile. Tot doar un nume. În realitate este ales de Senat. Şi Senatul l-a ales pe el, şi nu pe altul, pentru că a demonstrat că luptă pentru societate civilă. Şi pentru transparenţă! Sau pentru transparenţă nu?

Dacă voi luptaţi pentru transparenţă ia spuneţi-ne şi nouă cum de aţi luat câteva milioane de lei de la stat? Sau acum nu mai vreţi transparenţă?

UPDATE:

Respinge recursul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 21.11.2019. Document: Hotarâre 1287/2019 21.11.2019

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.