Logica plafonării CAS

Pînă acum contribuţia la CAS era plafonată la 5 salarii medii pe economie. Dar ne trebuie bani pentru creşterea pensiilor. Ia hai să luăm de la ăia care au salarii mari şi să dăm la pensionari. O haiducie modernă marca PSD. Doar că acea plafonare avea rost. Fără ea ne vom trezi cu pensii nesimţite, va trebui să-i dam unui singur individ pensie de 10.000 euro pe lună sau chiar mai mult. 

Există motive pentru plafonarea CAS. În primul rînd o taxare exagerată este un factor generator de evaziune fiscală. Şi nu neapărat evaziune, cum ar fi munca „la negru”, ci şi reorientarea către alte forme legale gen PFA sau microintreprindere. În al doilea rînd descurajează fondurile private de pensii. Ce rost mai are să-ţi faci o pensie privată cînd ştii că ai de luat de la stat 10.000 euro?

Părerea împămîntenită deja la noi este că pensia reprezintă „bani puşi deoparte pentru bătrîneţe.” Doar că banii nu sunt puşi nicăieri „deoparte.” Sunt cheltuiţi de stat acum pînă nu mai rămîne nici un leu. Urmînd ca generaţiile viitoare să se descurce cum or putea. Să plătească alţii obligaţiile făcute de acest guvern. Eliminarea plafonului de 5 salarii medii pentru contribuţia la CAS este o măsură similiară cu a te împrumuta la bancă pentru plata pensiilor. După noi potopul!

Să ne bucurăm că scade salariul preşedintelui sau ale primului ministru? Păi ăştia oricum nu trăiesc din salariu. De asta îşi permit să se joace cu cifrele cum vor.

Am spus aici că soluţia rezolvării problemei sistemului public de pensii este creşterea vîrstei de pensionare. Şi dacă consideraţi asta o prostie atunci vă rog să vă documentaţi cum funcţionează sistemul public de pensii din Italia unde vîrsta de pensionare poate ajunge şi la 70 de ani. Soluţii există, din pacate nu are cine să le implementeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.