Dacă nu vă e clar care e problema haideţi să vă spun eu. Un salariat dă mai mult de 21% din ce cîştigă bugetului de pensii. Este mult sau puţin? Este enorm dacă mă întrebaţi pe mine. Şi cu toate astea banii nu ajung. Pentru a strînge cei 52 miliarde de lei, cît este bugetul pensiilor pe anul 2016, statul trebuie să mai ia 14,5 miliarde de lei din alte taxe şi impozite.Detalii despre legea bugetului asigurărilor sociale găsiţi aici: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/L340-2015.pdf
Asta înseamnă că o parte din banii pe care îi trimite un cetăţean care munceşte în Italia sau Spania ajung în bugetul de stat (via TVA de exemplu) şi de aici în bugetul pensiilor. Cu alte cuvinte, români care muncesc în străinătate plătesc pensiile celor de aici. Cu toate astea ei nu vor primi pensie din România cînd vor ajunge la bătrîneţe. Este corect?
Pe de o parte avem un buget care nu este echilibrat (trebuie aduşi bani din altă parte) şi pe de altă parte avem o povară uriaşă pusă pe cei care muncesc (cei 21% care sunt de fapt 10,5% contribuţia individuală si 15,8% contribuţia angajatorului). La asta se adaugă faptul că pensiile nu pot fi micşorate. A fost o încercare mai demult dar curtea constituţională a avut altă părere.
Soluţie
Vîrsta de pensionare trebuie să crească. Cu cît? Asta va rezulta din calcule şi din dialogul social. Probabil cu cîţiva ani. De exemplu, pentru un bărbat, asta înseamnă că nu va mai putea ieşi la pensie la 65 de ani ci la… 68! Chiar dacă este greu de acceptat asta este, probabil, singura soluţie. Restul sunt cîrpeli. Putem spera că vor creşte salariile şi, în felul ăsta, şi bugetul de pensii, dar astea sunt doar iluzii. Nu vor creşte peste noapte. Şi cînd vor creşte va creşte şi bugetul de pensii.
Nu o să găsim nici un politician de la noi care să vină cu o soluție de genul ăsta. Pentru că lor le pasă mai mult de numărul de voturi decît de găsirea unor soluții concrete. Cum spuneam și într-o postare anterioară e ușor să comentezi cînd nu ai nici un plan viabil.