Peste o săptămînă vor fi alegeri parlamentare în România. Ca de obicei, peste tot, sunt îndemnuri la participare. Ce contează că voinţa poporului este ignorată, ce contează că noi vrem altceva, că vrem un altfel de parlament! Trebuie să mergi la vot, că altfel nu eşti „cetăţean.” Dar nu este deloc aşa. În cazul ăsta, cea mai normală opţiune este, de departe, să NU votezi. Pe nimeni!
Alegerile din 11 decembrie 2016 sunt NEDEMOCRATICE. Contrazic însuşi definiţia democraţiei. Nu trebuie să fi mare filozof ca să vezi asta. Ba din contră, faptul că lucrurile sunt atît de evidente te face să te gîndeşti cum de filozofii noştri, sau cei ce se pretind a fi, nu vin să spună că cea mai bună atitudine, duminica viitoare, este să te duci unde ai treabă dar numai la secţiile de votare nu.
83,31% din cei care au participat la referendumul din 2009 au spus că vor maxim 300 de parlamentari. A contat asta? Nu. Am fost ignoraţi total de cei care ne explică acum ce înseamnă democraţie. Sub pretextul că a fost doar un referendum „consultativ.” Ca şi cum constultativ ar fi un sinonim pentru degeaba.
Am spus aici că a merge la vot presupune existenţa unei opţiuni. A unui motiv. Iar lipsa acestuia face ca acţiunea de a pune ştampila să fie inutilă. Dar, duminica viitoare, este mai mult decît atît. Prin votul tău, indiferent care ar fi ăla, le oferi legitimitate celor care vor cîştiga. Vor putea spune că nu ne mai dorim un parlament unicameral cu maxim 300 de reprezentanţi. O prezenţă mare la vot va însemna ca am uitat ce am votat în 2009.
„Vor decide alţii pentru tine.” Da, aşa este, dar aici trebuie spus şi că:
- Faptul că votezi pe cineva nu-ţi garantează că acela va fi cîştigător. Va trebui să respecţi rezultatul alegerilor indiferent dacă ai votat cu cel care a pierdut sau nu ai votat deloc.
- Se votează persoane nu idei, iar practica ultimilor ani ne arată că, respectivul, după ce va fi ales, va uita tot ce a promis în campania electorală şi, de cele multe ori, va face exact pe dos.
- Programul partidelor, al tuturor partidelor, este fix „apă de ploaie.” Totul poate fi înlocuit cu „voi face să fie bine.” Nu există soluţii concrete.
Alegerile din 11 noiembrie nu sunt numai nedemocratice dar încalcă şi Art. 3 din Protocolul adiţional la Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale. Sper ca acest lucru să fie demonstrat la CEDO cît de curînd.