Ca de obicei cînd sunt alegeri, aproape toată lumea ne trimite la vot. Anii trecuţi, oricît ai fi căutat, nu găseai pe cineva care să-ţi spună să stai acasă. Toţi erau de acord. Ai, n-ai treabă, du-te frate la vot. Clişee sunt o grămadă: „o îndatorire civică”, „să nu lăsăm pe alţii să decidă”, „e rîndul nostru să-i ardem”, „lucrul cel mai important pe care l-am cîştigat la revoluţie”. Care revoluţie? Cînd, peste noapte, a venit Iliescu şi a zis că ar fi mai bine să fie el la putere, aia a fost revoluţie? Dar despre asta să vorbim altă dată.
Acum parcă e un pic mai bine. Mai găseşti voci care să-ţi spună să NU mergi la vot. Pînă la urmă e şi o realitate statistică. Dacă eşti ziarist şi vrei să faci audienţă e mai bine să scrii despre a nu te duce la vot pentru că sunt mai mulţi cei care nu se duc. Eventual spui ceva despre lehamite, despre scîrba de clasa politică. Poţi spune chiar că dacă votul nostru ar conta atunci nu am fi lăsaţi să votăm. Nu contează că afirmaţia îi aparţine lui Mark Twain („If voting made any difference they wouldn’t let us do it”), la noi nu se practică ghilimelele.
Dacă, în România, există o libertate reală a conştiiţei, aşa cum, de altfel, ne garantează şi art. 29 din Constituţie, ei bine, asta înseamnă că pot avea orice părere despre un candidat sau partid. Inclusiv să nu am nici o părere. Sau, cum spunea I.L.Caragiale: „Opiniile sunt libere, dar nu şi obligatorii”.
Neprezentarea la vot spune multe. În primul rînd faptul ca nici un candidat nu a reuţit să convingă. Un primar care cîştigă cu 50% dar prezenţa la vot este de 40% nu reprezintă decît 20% din comutitate. Sigur, va lua decizii în numele comunităţii, iar aceste decizii îi vor afecta şi pe cei 60% care nu au votat. Dar asta e valabil şi pentru cei care au votat cu alt candidat. Şi ei vor trebui să respecte deciziile edililor chiar dacă ei au fost de la început împotriva lor.
Să mă duc să-mi anulez votul? Păi dacă nu am ce să aleg de ce să mă mai deranjez? Şi mai e ceva. În trecut, cîte exemple nu avem de baroni de la PSD care faceau afaceri cu cei de la PNL, PDL sau UDMR. De asta nu aveau nici o reţinere să ne trimită la vot. Indiferent ce am fi votat treaba mergea în continuare. Pentru ei. S-o fi schimbat ceva?
Nu înseamnă că vă îndemn să staţi acasă. Nu aveţi decît să votaţi dacă asta vreţi. Dar trebuie să-i respectăm pe cei ce nu votează. E dreptul lor. A te duce la vot e tot atît de moral cu a nu te duce la vot.