Pensionarii NU ar trebui să voteze cu PSD

Şi nici cu vreun alt partid care le promite creşterea semnificativă a pensiilor. Cum ar putea cei a căror singura sursă de venit este amărîta de pensie să le întoarcă spatele tocmai celor care vor să le dea mai mulţi bani? Pare un paradox dar nu este. Aşa ar trebui să fie pentru cei care nu au renunţat complet la morală. Pentru cei care încă se mai gîndesc la generaţiile următoare.

„Dar am muncit toată viaţa. Am plătit taxele. Am plătit contribuţiile. Îmi spui că nu este moral să primesc pensie?” Nu pensia în sine este o problemă ci cuantumul ei. Banii pe care i-aţi plătit, de-a lungul vieţii, nu s-au strîns undeva, într-un cont, ci au fost risipiţi. Dacă au fost cheltuiţi bine sau rău este o altă problemă. Important e că acum nu mai sunt. Şi acum cei care muncesc trebuie să suporte toată povara. „Păi să o suporte. Nu aşa am făcut şi eu?”

Una din legile nescrise ale naturii (şi ale moralei) spune că părinţii trebuie să aibă grijă de copii lor. Asta înseamnă că acei copii, odată deveniţi adulţi trebuie să aibă grijă, la rîndul lor, de proprii copii. De nepoţii voştri. Ori, în România zilelor noastre, tinerii nu cîştigă suficient de mulţi bani încît să le poată oferi copiilor lor un trai decent. Asta e realitate economică. De asta milioane de români au decis se plece în altă parte. Şi cu toate că nu le pot oferi copiilor lor mîncare mai bună sau haine mai bune voi spuneţi că e moral să primiţi voi mai mulţi bani? Pentru mine nu e. Pentru mine e mai important (şi moral) să am grijă de copii mei în primul rînd. Să ştiu că am ce să le dau de mîncare, să ştiu că am cu ce să-i îmbrac, să ştiu că au cu ce să scrie la şcoală, să ştiu că pot plăti întreţinerea. Dacă îmi pot permite toate astea, abia atunci, mă gîndesc cum să vă ajut.

Asta nu înseamnă că sunt lipsit de recunoştiiţă. Înseamnă că sentimentul datoriei faţă de copii este mai puternic decît cel al recunoştiinţei pentru părinţi. Şi aşa ar trebui să fie şi pentru voi chiar dacă acum sunteţi bătrîni. Ba chiar mai mult acum.

Cei de la PSD nu dau din buzunarul lor. Ăsta e şi motivul pentru care sunt aşa de darnici. Se folosesc de voi, de votul vostru, doar ca să ajungă la putere. Nu le pasă de oameni, de ce se întîmplă cu ţara asta. Dar nu uitaţi că banii pe care îi promit sunt de fapt banii copiilor şi nepoţilor voştri. Pe ei îi condamnaţi la sărăcie şi la mizerie. La ei ar trebui să vă gîndiţi şi să nu votaţi o creştere a pensiilor care nu poate fi sustenabilă. Nu spun că pensiile nu ar trebui să crească. Dar acea creştere nu ar trebui să aducă o şi  mai mare greutate în spinarea celor care muncesc.

PSD promite aici că va majora pensiile cu 60% pînă în 2020. Dar nu spune de unde va lua banii pentru asta. Nu o spune pentru că ei nu urmăresc să facă calcule şi să vadă dacă chiar ar fi posibil. Pentru ei e important doar să vă ia votul.

Problema pensiilor este una foarte complicată în România. Despre cum s-ar putea rezolva am scris şi eu aici

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.