Generaţia facebook şi generaţia parandărăt

Da, am facebook. Caut pe google cînd nu sunt pe telefon şi mai trimit cîte un SMS din cînd în cînd. Puteţi să-mi spuneţi, domnule rector, că fac parte din generația „Google”, generația „Facebook” sau generația „SMS”. Nu mă deranjează. Dar să-mi spuneţi că fac parte din generaţia „toate la un loc”, doar fiindcă m-aţi văzut duminică la şaormerie, mi se pare prea mult! Aşa că am să vă spun şi eu ce cred despre dumnevoastră.

La sfîrşitul anilor ’90 am fost student la Facultatea de Fizică de la Măgurele. Vreo doi ani. Era perioada cînd armata era încă obligatorie aşa că majoritatea băieţilor erau acolo doar ca să scape de ea. Dar şi aşa era criză de studenţi. Iniţial se dădea examen de admitere la fizică şi matematică şi trebuia să iei peste 5 la amîndouă. Cum rămîneau locuri neocupate s-a hotărît să fii admis dacă media era peste 5 chiar dacă luai la una mai puţin. Aşa că erau unii care intrau cu 7 la mate şi 3 la fizică. Vă imaginaţi ce silitori erau ăia! Cum situţia bătea la ochi prea tare au decis să scoată cu totul examenul de admitere. Se intra doar cu media de la bac. În felul ăsta împuşcau doi iepuri. Făceau rost de oameni şi devenea şi bacul bun la ceva.

În acei ani erau la modă mineriadele şi discursul „minele nu mai sunt rentabile, asta e realitatea, minerii trebuie să înţeleagă şi să se recalifice”. Mă întrebam atunci şi mă întreb şi acum: cum poţi cere de la nişte muncitori necalificaţi să se recalifice cînd profesorii universitari trag cu dinţii de scaunele lor? Evident, ei o fac pentru binele naţiei. Păi ce o să ne facem noi, peste 20 de ani, dacă desfinţăm facultatea de fizică? De unde o să mai găsim noi specialişti atunci? Vreau să le (re)amintesc, celor care îşi pun întrebări de genul ăsta, că nu este legal să faci dragoste cu forţa. Te încadrează la infracţiunea de viol.

„Să încercăm să atragem elevi!”. Ok. Încercaţi. Dar dacă aţi încercat un an, doi, trei, dar nu aţi reuşit nu ar cam fi timpul să nu mai aruncăm cu banii pe fereastră şi să nu mai plătim degeaba aşa mulţi profesori universitari? Şi culmea, tot ei să zică că a scăzut nivelul, că studenţii nu mai sunt la fel de „erudiţi” cum erau odată. În situaţia asta s-a ajuns tocmai datorită egoismului şi incompentenţei acelor profesori care, dîndu-şi seama că dacă păstrează cerinţe normale la examene, vor rămîne repetenţi prea mulţi stundenţi şi atunci nu vor mai avea cum să-şi justifice ei salariul. Aşă că au dat drumul la robinet, să fie tot românul licenţiat. Partea aia, cu morala, contează mai puţin, important e să avem ce mînca!

M-am tot gîndit cum se numeşte chestia asta, cînd cîştigi nişte bani fără să-i meriţi, prostindu-i pe unii, spunîndu-le că, de fapt, tot ce faci e în interesul lor. În lipsa de altceva i-am spus „parandărăt”. Şi da, domnule rector, dumnevoastră faceţi parte din generaţia „parandărăt”. Universităţile ar trebuie să se adapteze la realitatea secolului în care trăim. Dar asta ar însemna ca mulţi dintre colegii dumnevoastră să-şi găsească de muncă în alta parte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.