Pomenile electorale, căci despre ele vorbesc. Senatoarei ALDE, Cristina Anghel, i-a venit ideea să scutească toţi pensionarii de impozitul pe venit şi de plata contribuţiilor sociale. Să crească pensiile, cum ar veni. Detali aici. Acelaşi principiu practicat cu succes la fiecare alegeri după ’89. Nimic timp de patru ani după care vine milostenia. Şi lumea uită. Sau dacă nu uită va zice bogdaproste şi va pune ştampila unde trebuie.
Doar că, de data asta, nu prea le-a ieşit. Pentru că, nici acum, pensiile mici nici nu se impozitează şi nici nu plătesc contribuţii sociale. Deci majoritatea pensionarilor nu vor primi nimic. Sunt convins că doamna senator nu ştia asta. Reiese foarte clar din expunerea de motive. Spune dînsa (aici) că această măsură se adresează celor pe care „îi vezi la piaţă cum îşă caută mărunţişul pentru un kilogram de mere.” Nu doamnă. Aceştia nu vor primi nici un leu în plus.
Vor primi în schimb cei cu pensi nesimţite. De exemplu cine are o pensie de 4000 de lei va mai primi încă vreo 600. Iar cine are o pensie de 800 de lei nu va primi nimic. Este corect doamnă?
Spuneţi că „Bătrînii noştri nu sunt o masă amorfă, fără identitate. Bătrînii noştri au nume şi prenume.” Dar în 2014 nu aveau nume şi prenume? Sau în 2013? Abia acum v-aţi dat seama de asta? Că parcă sunteţi în Parlament de prin 2012. Dacă vă păsa aşa de mult de ei de ce nu aţi avut iniţiativa asta mai demult?
Cel mai mult mă deranjează că folosiţi aceleaşi discurs ca şi la televiziunile prietene. „S-au furat miliarde de euro. Ţara a fost scoasă la mezat. Nu avem bani pentru pensiile bătrînilor noştri?! O minciună sfruntată!”. Cine a furat, doamnă, miliardele de euro? Cine a scos ţara la mezat? Sunteţi în Senatul României. Dacă faceţi o afirmaţie trebuie să o puteţi dovedi. Ca să nu mai zic că sunt unele fraze sunt de-a dreptul bizare. Cum ar fi asta: „impozitarea ar trebui efectuată fie la intrare, fie la ieşire. În cazul pensiilor impozitarea se face dublu.”
În plus, este obligatoriu să spuneţi de unde se vor obţine necesari. Nu puteţi spune „Sursa de finanţare o reperzintă bugetul de stat.” De fapt chiar asta aţi spus. Dar în felul ăsta, acel articol din Constituţia devine complet nefolositor. Orice cheltuială, indiferent de scop, va fi „de la buget.”
Oare ce s-o fi întîmplat cu ăştia? Nici o pomană ca lumea nu mai ştiu să dea?