Jandarmeria a folosit în 10 August 2018 gaze lacrimogene ilegale

Și speram ca justiția ne va da dreptate. Nu că speram… eram convins. Pentru că lucrurile sunt evidente. Sunt atât de evidente încât nu ai cum să nu le vezi. Doar că judecătorul a rămas în pronunțare pe excepția lipsei calității procesuale active a asociației noastre!? Deci foarte probabil va admite excepția asta și ne va trânti cu toată evidența noastră. Trist. După ce că Jandarmeria a folosit – și folosește în continuare – gaze lacrimogene ilegale mai fac și judecătorii mișto de noi (Dosar nr. 8057/3/2019)

Ce calitate procesuală activă mă nebunilor?  Noi am fost acolo și am beneficiat direct de ”amabilitatea” jandarmeriei. Mai mult, suntem o asociație care are ca scop statutar lupta pentru apărarea drepturilor omului.  Jandarmeria – prin faptul că folosește gaze lacrimogene ilegale – încalcă dreptul la viață al oamenilor (vezi Art. 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului). Cum să spui că asociațiile nu pot sta în proces?! Păi atunci cine?!  Nici n-am început bine să scriu și deja m-am enervat.

Să ne amintim un pic de 10 August 2018. Tot weekend-ul ăla ne întrebam ce gaze lacrimogene a folosit Jandarmeria și nimeni nu zicea nimic. Păi băi nene, dacă totul era în regulă de ce tăceați? Că na, se folosesc gaze lacrimogene și în Franța și în Germania, peste tot în lume, nu le-am inventat noi. Ca o paranteză, de fapt sunt gaze iritant-lacrimogene, faptul că plângi e cea mai mică problemă, de fapt nici nu poți respira. După câteva zile, a venit și comunicatul oficial: s-au folosit substanțele CS (orto-clorobenzalmalanonitril) și OC (oleoresin-capsicum). Dintr-un motiv care îmi scapă comunicatul oficial nu mai e disponibil online, dar presa a relatat pe larg, de exemplu  g4media sau mediafax

Bun. Și totuși, de ce tăceau? Nu puteau să zică așa de vineri? (10 august 2018 a fost într-o vineri) Sau, hai, sâmbătă? Da, frate, am dat cu CS și cu OC. Aia e. Nu le mai zic toată denumirea înțelegeți voi că CS este orto-clorobenzalmalanonitril  și OC este oleoresin-capsicum. Toată secretomania asta ne-a dat de bănuit. Și am început să-i întrebăm care e treaba cu substanțele astea. Îți pot pune viața în pericol? Care e doza maximă pe care o poate inhala un om? Și la urma urmei, în baza cărei legi se folosesc gazele astea?

Acum să nu vă gândiți că au fost generoși cu informațiile. Abia scoteam câte ceva de la ei. Doar că astea sunt informații de interes public așa că, dacă nu au vrut de bună voie, ne-am dus la Tribunal, care, de data aia (una din puținele) ne-a dat dreptate. Și i-a obligat să ne răspundă:

Raspunsul Jandarmeriei în dosarul 3040/3/2019

Ce zice dom` colonel? Zice așa: că există o directivă europeană care a fost transpusă și în legislația noastră și care reglementează lista produselor din domeniul apărării și că acolo, la capitolul „agenți pentru combaterea dezordinii publice” o să regăsim substanța CS.

Buuuunnn. Foarte bine. ”Decât” că ați dat cu două substanțe. Cu CS și cu OC. Așa ați zis. OC unde e? N-ar trebui să fie tot acolo? Nu ar trebui să fie tot un „agent pentru combaterea dezordinii publice”? Ba da. Așa ar trebui. Doar că nu e. Substanța OC nu e trecută în legea respectivă. De fapt, nu e trecută în nici o lege! O mică scăpare?

Băi nene, cum să fie în regulă chestia asta? Cum să folosești o substanță care te poate omorî fără să fie o lege care să-ți permită să faci chestia asta? E ilegal. E ilegal pentru că nu e legal, adică nu e nici o lege care să-ți permită să faci chestia asta. Atât de simplu.

Și dăm în judecată statul și cerem ca Jandarmeriei să-i fie interzis să folosească substanța OC împotriva manifestanților până la crearea cadrului legal necesar.  Și vine Întâmpinarea Jandarmeriei, care e de o rară ironie:

Deci Jandarmeria justifică folosirea substanței OC printr-un document pe care scrie ”ENGLISH only”! WTF?! Document care  e de fapt o notă tehnică, adică nu face parte din nici o convenție, din nici un tratat.

Cum spuneam și mai devreme, da, se folosesc gaze lacrimogene peste tot în Europa. Și poate chiar gazul OC (deși Directiva UE 2017/2054 a Comisiei nu îl menționează). Dar asta înseamnă că, în acele țări din Europa, există legislație care să permită ca forțele de ordine să folosească acest gaz împotriva manifestanților. La noi nu există o astfel de legislație!

Au mai zis unii că gazul OC este un gaz de auto-apărare pe care îl poți cumpăra de la magazinele de specialitate. În primul rând că în 10 August 2018 Jandarmeria nu poate vorbi de auto-apărare (ca Jandarmerie te gândești că lucrurile pot degenera la orice manifestație, mai ales la una anti-guvernamentală) și apoi s-au folosit recipiente de capacitate mărită. Dacă spui că ai un bidon de 5L de gaz lacrimogen pentru auto-apărare e ca și cum ai spune că ai un Kalashnikov pe care vrei să-l folosești dacă te atacă cineva. Plus că și etnobotanice găsești la magazine de profil dar asta nu înseamnă că sunt OK.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.