În anul 2018 Partidul Social Democrat a obținut venituri totale în valoare de 106.658.221,86 lei din care 96.849.680,30 lei au provenit din subvenția de la bugetul de stat acordată în baza Legii 334/2006. Deci aproape 91% din veniturile PSD vin de la stat. Este aberant! Nu avem școli, nu avem spitale, nu avem drumuri dar dăm sume uriașe partidelor politice?! Nu are cum să fie OK așa ceva!
Își bat joc de noi! Pur și simplu nu mai au nici o jenă (în caz că au avut vreodată). Ne pun taxe și impozite ca să aibă ei de unde fura. Atenție! Partidul Social Democrat a luat cei mai mulți bani dar nu înseamnă că ceilalți nu au luat. Au luat toți, inclusiv PNL și USR. Și banii ăștia nu sunt beneficiile parlamentarilor. Nu. Salariile, indemnizațiile și toate cheltuielile parlamentarilor sunt alți bani. Ăștia de care vorbim acum sunt „subvenția”.
Precizare. Aproape peste tot în Europa se dau bani partidelor politice sub formă de subvenție. Nu că se dau bani e problema noastră. Problema noastră e că în România se dau enorm de mulți bani. Aici e marea diferență între noi și Europa. De exemplu în Germania există o prevedere legală (Art. 18.5 din Legea partidelor politice din 1967) care spune că în nici o circumstanță suma primită din fonduri publice nu poate depăși valoarea pe care acel partid politic o obține din fonduri private. Practic pentru fiecare cent pe care îl iei de la privați statul german își dă maxim un cent.
De altfel recomandarea Rec(2003)4 a Comitetului de Miniștri pentru statele membre cu privire la regulile generale contra corupției în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale (Adoptată de Comitetul de Miniștrii la 8 Aprilie 2003) prevede la Art. 1 para. 2:
“The state should provide support to political parties. State support should be limited to reasonable contributions. State support may be financial.”
“Statul trebuie să ofere susținere partidelor politice. Ajutorul de stat trebuie limitat la contribuții rezonabile. Statul poate oferi susținere financiară.”
Deci statul poate oferi susținere financiară dar aceasta trebuie să fie rezonabilă! Ce vreți mai clar de atât? Cum ar putea să fie rezonabil ca un partid politic să primească de la stat o sumă de 12 ori mai mare decât obține din toate celelalte surse (donații, cotizații, închirieri, etc.)
Spuneam în titlu că această finanțare de la buget contrară bunului simț a devenit neconstituțională. Asta pentru că încalcă cel puțin Art. 16 alin. (1) din Constituție, adică acesta:
„Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”
Nu este un privilegiu că PSD își da bani lui însuși? Nu suntem oare noi, cei care nu suntem în PSD, discriminați de această prevedere legală?
Într-o democrație veritabilă cetățenii realizează că partidele politice îi reprezintă propriile interese și, alegând pe cel de care se simte cel mai atașat, îl susține sub diverse forme, inclusiv financiar. Ori, în contextul în care principala sursă de finanțare a unui partid politic o reprezintă subvenția de la bugetul de stat, acel partid politic nu mai are nici un interes să obțină susținerea financiară din partea cetățeanului. Pe de altă parte, partidele mici sau nou înființate care nu au acces la fondurile publice trebuie să convingă cetățeanul inclusiv să-i doneze bani, pentru că altfel nu-și poate acoperi nici măcar cheltuielile minimale. În felul acesta discriminarea este evidentă.
Că nu putem sta și să ne uităm la stele au înțeles cei din partidul „ALIANŢA POPORULUI SUVERAN”. Împreună cu ei am demarat o acțiune în justiție în care încercăm să demonstrăm că lucrurile nu sunt deloc în regulă. Numărul dosarului: 10795/3/2020 E de preferat o acțiune concretă, chiar și cu șanse homeopatice, în locul resemnării. Poate dacă nu aici, o să avem mai multe șanse la CEDO sau în altă parte. Dar trebuie să începem de undeva.
Demersul nostru este unul public. Oricine vrea ni se poate alătura. Trebuie doar să descărcați Cererea de intervenție accesorie (pentru a o descărca apăsați acest link: Model_cerere_interventie ) să o completați cu datele dvs. (partea marcată cu verde) și să o trimiteți Tribunalului București (de exemplu prin email la adresa trb-grefiersefs5civ@just.ro). Distracția asta vă costă 100 de lei.