Luxul şi Biserica Ortodoxă

Nu vreau ca prin acest demers să denigrez Biserica Ortodoxă Română. Din contră, m-aş bucura dacă vreun preot sau vreun prelat şi-ar găsi timp si ar face un pic de lumină în legătură cu subiectul acesta. Al luxului. Mai precis al luxului în care trăiesc unii preoţi. Spuneţi-ne clar. Este OK sau nu? Pentru că tot mai multă lume crede că mulţi preoţi sunt nişte oameni meschini, cu două feţe, care spun una dar fac cu totul alta. Aşa că, vă rog, faceţi un pic de lumină. 

Am auzit, de pildă, un înalt demnitar bisericesc, cînd a fost filmat într-o maşină de lux, spunînd că el a făcut toţi banii legal! Singur că e important de unde a avut atîţia bani dar mai important este exemplul pe care el îl dă. Păi dacă şi preoţii au o maşină scumpă, ar putea spune cineva, atunci eu de ce nu aş avea? Şi cum rămîne cu ajutorarea sărmanilor? Asta nu înseamnă oare că pot, mai întîi, să-mi satisfac eu poftele şi din ce rămîne să dau de pomană? Problema e că de cele mai multe ori nu va mai rămine nimic şi pentru alţii. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, poftele astea cresc şi ele, pe măsură ce am, îmi voi dori şi mai mult.

Pentru a simplifica problema să presupunem că prin „lux” înţelegem toţi acelaşi lucru.  Chiar dacă trăim într-o ţară săracă, mai bine zis cu oameni săraci, voi presupune că avea o maşină nu este un lux, cu condiţia să nu valoreze mai mult de 20.000 de euro. Aş spune că, în cazul preoţilor, maşina este chiar o necesitate. Dar o maşină este şi Logan-ul. Şi am auzit că e bună. Dar, cum spuneam, aceste detalii contează mai puţin.

Pentru mine nu sunt decît două răspunsuri posibile. Da sau nu. Pentru mai multă claritate repet întrebarea: Este OK ca preoţii să trăiască in lux? Sigur, dumnevoastră puteţi da orice răspuns doriţi. Puteţi face ca politicienii noştrii care, pe la vreo emisiune TV îţi zic „Sigur, vă voi explica cu multă plăcere, chiar mă bucur că m-aţi întrebat. Daţi-mi voie să vă spun, mai întîi cîteva observaţii personale….” După cîteva minute de ascultat limba asta de lemn îţi pierzi răbdarea şi schimbi canalul. Dacă totuşi, ai făcut exerciţiul ăsta de voinţă şi ai ascultat pînă la capăt, şi se întîmplă ca un moderator mai îndrăzneţ să-i atragă atenţia că a bătut cîmpii vei auzi „Păi dacă nu ai ascultat cu atenţie normal că nu ai înţeles”.

Presupunînd că răspunsul este nu, haideţi să mergem un pic mai departe. Ce se întîmplă dacă există dovezi că un preot trăieşte în lux? Ce păţeşte el? Este excomunicat de exemplu? A existat, în ultimii 20 de ani, vreun asemnea caz? Şi dacă da, puteţi să ne daţi mai multe detalii despre acel caz?

Am scris acest post ca şi cum m-aş adresa unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române. Am trimis un email conţinînd cele de mai sus la adresele de contact luate de pe site-ul http://patriarhia.ro/contact-330/ Dacă voi primi un răspuns îl voi publica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.