Principala problemă a sistemului de sănătate din România este subfinanţarea. Pur şi simplu nu sunt suficient de mulţi bani pentru cîte nevoi sunt. Să luăm bani din altă parte? Din alte taxe şi impozite? Eventual din TVA? Nu. Asta nu este o soluţie. Pentru că taxele şi impozitele sunt şi aşa destul de mari şi pentru că în felul ăsta se crează un „hazard moral” şi mai mare decît acum. Asta înseamnînd că benefeciază de un serviciu cei care nu plătesc pentru el. Sau plătesc foarte puţin.
Problema 1. În medie, un pensionar plăteşte lunar, mai puţin de 2 lei pentru CASS
Dacă vă plictisesc enunţul legilor săriţi la următorul paragraf. Confom Condului Fiscal disponibil aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_04072016.htm
Art 155. (1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 , datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:
b) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;
Art. 156. Cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele:
a) 5,5% pentru contribuția individuală;
Art. 160 (1) Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depășește valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv.
Conform OU Nr. 57/2015 din 9 decembrie 2015 https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_57_2015.pdf
ART. 14 (1) Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2016 valoarea punctului de pensie se majorează cu 5% şi este de 871,7 lei.
Institutul Național de Statistică ne spune aici http://www.insse.ro/cms/ro/content/numarul-de-pensionari-si-pensia-medie-lunara că pensia medie este de 894 de lei. Asta înseamnă că, în medie, un pensionar plătește lunar CASS în valoare de (894-872)*5,5/100 adică 1,21 de lei!
Chiar este o problemă?
Mi se va spune că şi ei, au plătit, toată viaţa lor, cît au fost în putere şi au muncit, toate taxele şi impozitele către stat. Foarte bine. Dacă au plătit contribuţia către sistemul public de pensii atunci ei au dreptul la pensie. Dacă au plătit contribuţia către sistemul de asigurari de sănătate înseamnă că, în acea perioadă, au fost asiguraţi. Dacă ar fi avut nevoie de asistenţă medicală atunci ar fi putut beneficia de ea. Dacă nu li s-a întîmplat nimic în acea perioadă, asta nu le dă dreptul să ceară banii înapoi sau să fie acoperiţi o perioadă mai mare. Dacă ai plătit CASCO la maşină în perioada 2005-2010 dar faci un accident în 2012 nu te mai poţi duce la firma unde ai plătit CASCO să-ţi dea vreun ban. Aşa funcţionează asigurările. Acum, că pensia este prea mică pentru a putea trăi decent, este o altă discuţie. Pînă la urmă, va trebui să înţeleagă şi ei, că, acum, în România, nu sunt atît de mulţi bani pentru a creşte semnificativ pensiile. Deci da, după părerea mea, faptul că pensionarii plătesc CASS o sumă ridicolă este o problemă.
Problema 2. Diferenţele dintre angajaţi.
Să presupunem că cetăţeanul Ionescu are salariu brut 2.000 de lei şi cetăţeanul Popescu are salariu brut 4.000 de lei. Cetăţeanul Ionescu va plăti CASS 110 lei iar Popescu 220 de lei. De fapt, e mult mai rău, la aceste sume se adaugă contribuţia pe care trebuie să o plătească anjatorul. Deşi, de foarte multe ori, angajatul şi angajatorul sunt aceeaşi persoană. Dar să nu deviem de la subiect. Ideea e că Popescu plăteşte CASS o sumă de două ori mai mare decît Ionescu. Îl ajută asta cu ceva cînd se duce la doctor? Se va putea duce la un spital mai bun? Va plăti mai puţin pentru medicamente? Nu. Nici una din astea. Ionescu şi Popescu au exact aceleaşi drepturi din punct de vedere al sistemului de sănătate. Popescu plăteşte dublu fiindcă … are din ce!
Soluţie
Contribuţia la sistemul asigurărilor de sănătate trebuie să fie o sumă fixă, care să nu depindă de alte venituri. Oricine vrea să fie asigurat trebuie să plătească prima de asigurare. Cît anume, va trebui să reiasă din calcule amănunţite. O estimare, din avion, ar fi undeva în jurul sumei de 50 de euro pe lună. Sigur că pentru unii, în special pentru pensionari, suma este enormă şi nu ar avea din ce să o plătească. Pentru aceştia trebuie gîndite programe speciale. Nu putem să-i lăsăm să moară. Dar nici nu pot avea acealeaşi drepturi ca cineva care plăteşte integral asigurarea. Pînă la urmă trebuie să ne hotărîm dacă vrem o societate socialistă sau una capitalistă.
Dacă s-ar implementa acest sistem, nu ar mai conta că Ionescu cîştigă 2.000 şi Popescu 4.000. Fiecare va avea de plătit, să zicem, 225 de lei către CASS. Cum Ionescu deja plăteşte această sumă, nu va fi afectat în nici un fel. (Am adunat şi contribuţia angajatorului). Popescu în schimb, nu va mai plăti pentru a-i „ajuta” pe alţii şi va rămîne cu diferenţa în buzunar. Cu banii rămaşi va face ce crede el de cuviinţă. Ţine de judecata fiecăruia să-şi facă, sau nu, un plan pentru „zile negre”.