Se vede şi din avion că Ordonanţa 13 a fost o invitaţie la hoţie. O încercare de a distruge mecanismele de combatere a furtului şi implicit ale corupţiei. Aşa cum am scris şi aici că numai asocierea cu un astfel de act spune multe despre un individ. Toate astea reies foarte clar pentru cine urmăreşte cât de cât ce se întâmplă în societatea noastră şi se bazează, în primul rînd, pe „common sense”.
Dar acest „simţ al realităţii” sau „bun simţ” nu este suficient pentru a construi un caz într-un tribunal. Pentru asta ai nevoie de dovezi solide. „Hard evidence” cum ar spune americanii. Adică de martori, de înscrisuri, de înregistrări sau altfel de probe de acest gen. Faptul nişte cetăţeni au făcut un denunţ, bazîndu-se numai pe nişte presupuneri, oricît de logice ar fi ele, nu ar fi trebuit să fie suficient pentru DNA pentru începerea unei anchete în cazul Ordonanţei 13. În cazul meu, de exemplu, există o decizie judecătorească care spune că Referendumul din 2009 deşi a fost consultativ este obligatoriu să producă efecte. Nu ar fi trebuit decât să fie constatată autoritatea lucrului judecat. Şi cu toate astea nu s-a deschis nici un dosar penal.
Alta ar fi situaţia dacă DNA ar avea o înregistare în care Iordache îi spune lui Dragnea: „Stai liniştit bosule, că îţi dă fratili tău o ordonanţă de ieşi mai alb ca înainte.” Dar, se pare, că cetăţenii care au făcut denunţul respectiv nici măcăr nu îl cunosc nici pe Dragnea şi nici pe Iordache. Dacă DNA a avut iniţial şi alte probe atunci ar fi trebuit să facă public măcar faptul că au fost şi alte considerente cînd s-a luat decizia începerii urmăririi penale. Dar, din comunicatul DNA (aici), nu reiese deloc lucrul ăsta.
În acest context decizia CCR (aici) prin care spune că DNA şi-a depăşit atribuţiile pare justificată. Că odată pornită ancheta, au fost decoperite alte infracţiuni nu mai este relevant. Important e ca DNA-ul, şi toate instituţiile statului, să respecte legea. Sigur că situaţia a fost disperată dar asta nu ar trebui să ne impiedice să vedem lucrurile cît mai obiectiv posibil. Şi tocmai pentru că am mers pe marginea prăpastiei nu cred că cineva din DNA ar trebui să-şi dea demisia dar cred că acest avertisment este bun şi pentru ei.