Trei zile de la naşul mare… pardon, de la ministrul justiţiei

Doar trei la lună. Atît ia dat. Din calcule ştiinţifice, nici nu mă îndoiesc. Problema e că nu dă zile de la ea ci de la noi. Adică pe spinarea noastră. Vorbesc de acel proiect legislativ (disponibil aici) prin care:

pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiul necorespunzător, (…) se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată.

Cu alte cuvinte pedeapsa să fie micşorată cu 10%. Vezi doamne, condiţiile de detenţie sunt foarte grele, iar puşcăriaşii sunt trataţi inuman. Dar dacă o să poată pleca mai devreme atunci cei 3 metrii pătraţi în care stau li se vor părea cît 100. Este inuman să stai 10 ani în 3mp dar dacă stai 9 atunci e ok? Asta e o logică pe care nu pot să o înţeleg.

Da, CEDO are dreptate cînd spune că 3 mp sunt prea puţini pentru un deţinut. Dar soluţia nu este eliberarea lor ci construirea unor închisori care să corespundă. Este atît de evident încît toată lumea o ştie. Mai puţin ministrul. Sigur că te costă să le constuieşti şi te mai costă si să se la faci funcţionale (ai de plătit salariile gardienilor, utilităţi etc.). Dar justiţia ar trebui să fie prioritatea noastră, a tuturor. Înaintea educaţiei, înaintea sănătăţii, înainte de orice.

În plus unele penitenciare ar putea chiar să producă ceva. Vrea să stea într-o celulă mai mare? Foarte bine, dar să plătească pentru asta. Ce contează dacă stau 50 sau 2 într-o cameră atît timp cît sunt în puşcărie, izolaţi de restul lumii? Sau vrea să stea o oră pe net? Foarte bine, dar să plătească. Şi exemple de genul ăsta sunt multe. Nu are bani? Atunci să stea în condiţiile pe care i le oferă statul. Repet, asta nu înseamnă că statul îşi poate bate joc de ei şi să-i oblige să stea ca sardinele în conservă.

Dacă şi pe voi vă jigneşte această propunere, ei bine, putem face ceva. Putem trimite un email la adresa din linkul de mai sus, dean@just.ro şi să le spunem lucrul ăsta. Pînă pe 13 noiembrie. Ei sunt obligaţi să ia în considerare, chiar şi doar formal, părerea noastră. Nu ştiu dacă în felul ăsta rezolvăm ceva dar măcar nu vor putea spune că nu a fost nimeni care să aibă altă opinie.

În caz că nu aveţi inspiraţie vă redau email-ul pe care l-am trimis eu:

Buna ziua,

Ca urmare a publicării în portalul just.ro a proiectul de Lege de modificare și completare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în temeiul Art. 7 din legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică vă fac cunoscută opinia mea:

Această propunere mi se pare greşită în totalitate. Dacă statul încalcă drepturile omului ar trebui să facă orice ca acest lucru să nu se mai repete nu să ofere compensaţii celor în cauză. Problema privind supraaglomerarea și condițiile de detenție se poate rezolva prin construirea de noi penitenciare.

UPDATE 1:

În total 58 de propuneri de la „cetăţeni, sindicate şi asocitaţii.” E mult sau puţin?

raspuns_mj

Un comentariu la „Trei zile de la naşul mare… pardon, de la ministrul justiţiei”

  1. Scrie in lege ca se aplica retroactiv: „Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012.”
    Asadar, sa ne asteptam sa iasa mai devreme cativa detinuti, nu ? Pai de ce din 2012 si nu dintotdeauna sau pana la acea data nu erau luate cu asalt inchisorile din Romania?? inseamna ca au avut ceva de s-au motivat sa intre in gramada, ca la rugby..
    Foarte trist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.