Atenţie la mierea cumpărată din supermaket!

Atenţionare

Acest articol prezintă un caz concret. Nu este vorba despre orice tip de miere şi nici despre supermarketuri în general. Nu urmăresc discreditarea unui anumit producător sau a comerciantului respectiv. De altfel, nu voi scrie explicit numele acestora. Veţi putea afla despre cine e vorba din pozele de mai jos.

Istoric

Zilele trecute am rămas fără miere. Îmi aduc aminte de asta cînd trec prin dreptul standului respectiv din supermarket. Mă opresc să văd ce ofertă au. Iau un borcan şi citesc „Amestec din miere provenită din UE şi din afara UE”. Formularea asta mă bagă în ceaţă. Nu înţeleg motivul acestui menaj. O fi ceva legat de calitate sau ceva legat de taxe? Lîngă mine o angajată aranjează marfa. „O fi bună, doamnă, mierea asta?” Se uită la mine. Pare un pic mirată că pun o întrebare aşa de naivă. „Mai bine luaţi de la ţară.” E rîndul meu să fiu mirat. Se pare că e ceva ştiut de toată lumea în afară de mine. Şi nu are legătură cu nevastă-mea! Dar totuşi, de ce nu face nimeni nimic? Corupţia?

Mă hotărăsc să fac eu ceva. Cumpăr 4 tipuri diferite de miere. Ajung acasă şi le pun în alte borcane. Îmi e teamă că dacă le voi duce în ambalajele originale analizele vor fi perfecte.

IMG_3763IMG_3766IMG_3769IMG_3775IMG_3770

Duc probele la Institutul de Cercetare-Dezvolatare pentru Apicultură. Rezultatele:

Rezulate_ICDA_1 Rezulate_ICDA_2 Rezulate_ICDA_3 Rezulate_ICDA_4 Rezulate_ICDA_5 Rezulate_ICDA_6 Rezulate_ICDA_7 Rezulate_ICDA_8

Concluzie

„Este o miere care a fost încălzită. Dacă nu este depozitată în condiţii corespunzătoare atunci va fermenta”, îmi spune doamna de la Institut care îmi înmînează rezultatele. Vorbeşte repede. Probabil că se grăbeşte. „Nu este ce vi s-a spus. Atît mierea de salcîm cît şi cea de tei este de fapt o miere polifloră.”

Mă gîndesc că putea fi mai rău. Că putea să fie o miere falsificată. Asta nu înseamnă că este ok şi că pot accepta o situaţie de genul ăsta. Dacă plătesc pentru miere de salcâm atunci vreau să primesc miere de salcâm şi nu miere polifloră. Fac reclamaţie la protecţia consumatorilor. Răspunsul automat pe care l-am primit de la ANPC: „Numarul de inregistrare al reclamatiei este 20018”. Sper să aibă şi o continuare. Tot demersul meu este nul dacă autorităţile nu se vor implica.

2 comentarii

  1. Sunteţi un vajnic luptător şi nu spun aceasta în ironie. Credeam că ştiţi, mierea din comerţ (sunt ambiguă aici, nu spun foarte clar!), toată este puţin modificată. Că este încălzită, că are zahăr (sirop de zahăr) adăugat, toată este sau nu este naturală. De fapt şi mierea de la apicultori bănuiesc că este … altoită, într-un fel sau altul. Poate sunt nevoiţi (taxe, cheltuieli cu tot felul de cerinţe) să facă fel de fel de artificii, poate sunt lacomi, nu ştiu, dar… la noi se poate aproape orice. (Rezultatele analizelor, eu nu le-am putut citi, sunt scrise mult prea mărunt).

    1. Perfect adevarat! Chiar si faptul ca dau zahar albinelor face ca mierea sa fie artificiala. Probabil ca sunt si apicultori cinstiti, dar eu cred ca foarte putini sunt aceia. In urma cu 35 de ani, am facut o vizita la centrul medical veterinar, pe vremea cand eram studenta la fac. de farmacie, ca un fel de practica. Acolo era o doamna care spunea ca metodele de falsificare a mierii apar intr-un ritm pe care ei nu il pot tine. Acum cred ca situatia e si mai grava.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.