Constituţia României 2009

Mulţi nu au înţeles de ce fac acest demers. Unii au crezut că vreau să dispară parlamentul, să intre toţi la puşcărie, să destabilizez ţara. Nu cer decît să se respecte voinţa poporului exprimată prin referendumul din noiembrie 2009. Mai concret să votăm o nouă Constituţie care să prevadă un parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari. Nimic altceva. Este sub forma unei plîngeri penale pentru că cei responsabili se fac că plouă, deşi sunt plătiţi pentru asta.

Am argumentat la punctul 2 din plîgerea pe care am facut-o că în cazul în care proiectul de revizuire a constituţiei conţine şi alte modificări s-ar putea ajunge în situația în care o parte din electorat ar vota „NU” sau nu ar vota deloc pentru că ar dezaproba măsurile suplimentare introduse. Sau ar putea exista posibilitatea, avînd în vedere procentul mare care a votat „DA”, ca unele propuneri să fie votate doar din dorința poporului de a reduce numărul de parlamentari, dar care, dacă ar fi fost votate în alte circumstanțe ar fi fost respinse.

De aceea singurele modificări sunt cele menţionate mai sus. Ca să fie şi mai clar am facut şi un draft al noii Constituţii care va trebui votată din nou printr-un alt referendum. Modificările sunt cele cu roşu:

CONSTITUTIA-ROMANIEI-2009-v1

 

Apoi mai sunt unii împotriva acestui demers acuzîndu-mă că aş fi băsist şi că mă las manipulat. Că s-ar fi putut reduce numărul parlamentarilor prin lege, atunci cînd USL-ul avea toată puterea. Şi eu sunt de parere că Traian Băsescu a urmărit doar să cîştge imagine cu mişcarea asta. Dincolo de toate referendumul a fost făcut şi a fost validat. O negare a lui, sub orice pretext, implică negarea suveranităţii poporului român.
Şi asta nu o spun doar eu, o spun chiar judecătorii de la curtea constituţională.

Voi repeta, acest demers nu are legatură cu nici un partid politic şi cu nici persoană particulară în mod special. Este o încercare de a readuce democraţia în România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.