Apărarea independenţei sistemului judiciar

Ieri, 13 mai 2016, Consiliul Superior al Magistraturii, garantul idependenţei justiţiei după carte, a emis un comunicat prin care aflăm că: „afirmaţiile domnului Victor Ponta – fost prim ministru al României, şi ale domnului Călin Popescu Tăriceanu – preşedintele Senatului României, emise în spaţiul public în perioada 7 – 21 iunie 2015, au depăşit cadrul discursului politic, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.

Comunicatul integral este disponibil aici:  http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/13_05_2016__80615_ro.htm

Parcă nici nu-mi vine să cred. În sfîrşit cineva îi va trage la răspundere măcar pentru faptul că aruncă cu noroi. Textul nu e lung. Totuşi sunt nerăbdător să-l parcurc pe tot. Sar peste cuvinte, sar peste rînduri şi ajung repede la final. Dar parcă ceva nu se leagă. Parcă lipseşte ceva. Îl mai citesc odată. De data asta cu atenţie. Din păcate nu m-am înşelat. Lipseşte finalul. E doar o notă de constatare. Fără urmări sau fără alte implicaţii.

Tot stau şi mă gîndesc cum vine asta. Deci unii au zis ceva nasol despre DNA. După sesizări şi alte formalităţi birocratice, Inspecţia Judiciară, ajunge la concluzia că da, ce au zis ăia nasol era chiar nasol. Păi şi? Unde sunt consecinţele? Nu ar trebui să se întîmple ceva? Măcar o amendă? Este suficient că ne-aţi spus? Mai trebuia să zică la final că „Aşa ceva nu se face. Sunt nişte răi.”

Aşa este apărată independenţa sistemului judiciar? Prin comunicate de presă? Credeţi că Ponta sau Tăriceanu dacă îşi văd numele în astfel de înştiiţări, sunt în genunchi pe la vreo mănăstire căindu-se pentru ce au zis? Eu nu cred. Cred că rîd de voi (şi implicit de noi) că nici măcar o amendă nu sunteţi în stare să le daţi. Şi daţi-mi voi să vă mai spun ceva, domnilor de la Inspecţia Judiciară. Pe mine unul, astfel de comunicate de presă nu mă liniştesc deloc. Din contră. Mă îngrozesc. Ceea ce spun ele în realitate este că deşi este evident că unii greşesc, ei bine, lor nu li se întîmplă nimic.

Să mai zic oare că numele lui Victor Ponta mai este prezent şi în alte comunicate anterioare, similiare cu acesta? Nu e evident că, dacă ştie că nu i se îmtîmplă nimic, omul zice în continuare?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.