Există multă dezbinare şi multă ură în societatea noastră. O parte din vină, una chiar foarte mare, o are CNA-ul, care le permite activiştilor, care îşi spun ziarişti, să facă ce vor în media. Ca să vă daţi seama de amploarea fenomenului citiţi aici cum reclamaţiile oamenilor de rînd sunt pur şi simplu aruncate la coş.
Ce aş putea face eu, ca simplu cetăţean, dacă văd la TV nişte prostii? Teoretic, plîngere la CNA. Atenţie, plîngerea mea s-ar putea să fie nefondantă, adică eu să reclam nişte chestii care de fapt, să fie perfect legale. Doar că, cineva, ar trebui să se uite pe sesizarea făcută de mine şi să dea un verdict. Dacă e bun sau nu, dacă e legal sau nu, asta rămîne de stabilit ulterior, dar e obligatoriu ca CNA-ul să-mi dea un răspuns. Oricare ar fi el.
Cineva îmi spunea că volumul de muncă este foarte mare acolo. Nu este adevărat. Şedinţele CNA se ţin teoretic doar de doua ori pe săptamînă dar în realitate de mai puţine ori. De exemlu, toată luna decembrie, s-au ţinut doar 3 şedinţe (detalii aici). Deci disntinşii membrii CNA nici măcar nu vin la muncă. Dacă mă întrebaţi pe mine asta e o infracţiune. Cel puţin Neglijenţă în serviciu (Art. 298 Cod Penal) dacă nu chiar Abuz în serviciu (Art. 297 Cod Penal).
Ieri a fost pus în dezbatere publică proiectul de modificare a Codului Penal. Îl puteţi consulta aici. Conţine, printre altele, şi următoarele modificări:
Art.297. Abuzul în serviciu (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Articolul 298 se abrogă.
În exemplul de mai sus, membrii CNA, pasibili de închisoare după legile în vigoare, nu vor mai putea fi traşi la răspundere în nici un fel. Cum aş putea eu să demonstrez un prejudiciu mai mare de 200.000 lei pentru că am văzut o prostie la televizor? Şi ăsta e doar un exemplu. Monstruozitatea unei astfel de modificări ar trebui să fie vizibilă din avion chiar dacă aţi votat cu PSD.
Ce putem face?
- Putem trimite un email, pînă pe 24 Ianuarie, la adresa dean@just.ro şi să spunem că nu suntem de acord cu acest proiect. Nu e nevoie de nici o justificare. Ei sunt obligaţi, în baza Art. 7 din legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, să consemneze opinia noastră.
- Putem ieşi în stradă. Nici nu contează dacă simpatizăm cu USR, cu PNL, cu PSD sau cu alţii. E datoria noastră să ne exprimăm punctul de vedere. De data asta chiar că e groasă!